Грб породице Стевановић

Сарадници Одбора за хералдичке и генеалошке Студије Центра за истраживање православног монархизма на захтев г. Љубише Стевановића из Житорађа, Србија, изобразили су мали грб породице Стевановић.

У изради грба су учествовали г. Небојша Дикић, у својству хералдичког уметника, и г. Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.

Блазон и емблазон грба је осимислио грбоносац, г. Љубиша Стевановић у сарадњи са г. Н. Дикићем и на основу идеја које је добио од чланова форума Друштва српских грбоносаца „Милош Обилић“ (ДСГ).

Грб је цертификован у оквиру Регистра Одбора за хералдичке и генеалошке Студије Центра за истраживање православног монархизма под бројем 009/12.

arms_Stevanovic_Ljubisa

Блазон грба породице Стевановић гласи:

Црвено, Крст косовски унутар венца храстовог са по осам плодова и листова наизменично, глава плава, круна љиљанова, све сребрно.

Хералдички Наследници грбовног знамења су син и кћер грбоносца, г. Филип и г-ђица Зорана, као и све друго могуће законито потомство господина Љубише М. Стевановића. Г. Филип Стевановић је свештеник Српске православне цркве те му је г. Дикић урадио и свештенички грб.

arms_Stevanovic_Filip

arms_Stevanovic_Zorana

arms_Stevanovic

Преносимо речи самог грбоносца, г. Љ. Стевановића који описује мотиве и сам процес настајања грба Стевановића:

„Након идеје о изради грба, трагања за информацијама о хералдици, питања да ли треба да имам грб а да не звучи гордо, мукотрпног „препознавања“ себе међу символиком боја и елемената грба, консултација са г. Дикићем, прикупљања савета и идеја чланова форума ДСГ-а, дошао сам до коначног решења.

Круна асоцира на презиме а у преводу значи Стевановић. Од имена Стев(ф)ан: венац,  круна.

Храст (Цер), који символизује древност и снагу, представља жељу да ми породица, како од давнина, тако и убудуће, из жира до огромног дрвета, изнова израста, обнавља се и шири. Мени представља и Запис, свето дрво у Срба, као и Бадњак. У току турске владавине Срби су се зарад молитве, у недостатку цркава, окупљали испод освећених храстова – записа.

Крст представља моје верско уверење. Што баш овог облика? Можда што га (крст) зову и Косовски, Таковски или како је већ правилно, не знам, али представља и борбу за самосталну, суверену, слободну Србију. Кроз моје залагање у одбрани ставова, васпитање деце и унука.

И боје сам бирао према мојим уверењима:

плава  – верност и истина

црвена  – војничка храброст и великодушност

сребро – мир и спокој.

И све то у видљиво оку уобличи хералдички уметник Небојша Дикић, пореклом из Топлице.“

Желимо г. Стевановићу и његовим наследницима да грб баштине још много лета и да из „жира храстовог венца“ за много векова израстају нови изданци Стевановића.